KualaLumpur10
Selamat Datang Ke Kualalumpur10 forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan Kualalumpur10 forum.** DiHarap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .:KENALKAN DIRI ANDA:. Kualalumpur10 forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada scrollock0428@gmail.com(forum help support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli Kualalumpur10 forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki Kualalumpur10 forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat Melayari Kualalumpur10 forum BUKAN SEKADAR FORUM



 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
KL10 News online
.:Sila click pada gambar dibawah untuk berita online:.
  • Description
  • Description
  • Description
  • Description
  • Description
KL10 forum games
Description
Link sahabat forum
PROMOTE KAMI
.:Sila copy dan pastekan code dibawah ke laman web anda untuk promosi Forum KL 10:.

Description


Share | 
 

 Panduan bajet untuk kahwin

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Kancan Tirana
Comander
Comander


Posts : 356
Join date : 30/04/2009
Age : 31
Location : kL / Kedah

PostSubject: Panduan bajet untuk kahwin   Tue May 05, 2009 9:49 am

Bajet Kahwin - Sedikit Panduan Bagi Yang Nak Kawen

Panduan
kahwin bagi yg belum kahwin atau Yang nak kahwin lagi..Ok.. sekarang
nie ada yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin.
Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannya mudah banyak
persiapan yg perlu di adakan... . ia memerlukan satu perancangan yg
cukup teliti bagi kedua-dua belah pihak.

So ader orang yg tak
jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwinmestilah nak buat majlis
Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis
sambutan hari perkahwinan dimana sanak saudara sahabat handai
jirantetangga dijemput hadir makan bersama.
Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripada memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersama selepas nikah.
Ok
berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis
ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg
ingin berkahwin lagi.


1. Kadi

At
least 6 months before the proposed nikah date korang mesti kena pergi
kat jabatan, and bila korang gi register korangmistilah dah tahu asas
kahwin yg akan diberikan,tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang
bolehlah book kadi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.
Kos kadi : RM80++


2. Kursus Rumahtangga

Kener
pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u
go and collect the sijil nikah at Jabatan they neverask for the sijil
kursus... . whatever it is kanbaik kalau korang pergi attend the
kursus. walaupun kiter dah terer dlmbab rumahtangger tapi ader baiknyer
kalau kiterrefresh balik aper yg telah kiter ketahui.
Kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)


3. Book Mak Andam

Mak
Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nakowang
pompan... .. pilih mak andam boleh makan ahun lamernyer. Of courselah,
lelaki nak amek mak andam buat aper sey.At least six months misti nak
book... later thanthat u might have a problem finding one... .. kalau
ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.
Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen(mungkin mahal sikit)


4. Photographer

Selalunyer
mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau takkorang kenerlah
carik sendiri. Sekarang owangmelayu dah pandai... . dah pandai amek
studio, dah pandai amek outdoor. Gambar xxxxl je belom owang try.
Kos : RM800


5. Kompang/Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nakpanggil at least 3 mths notice.
Kos : RM300


6. Dekorasi Blok& Pelamin

Sekarang
sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macamistana Taj
Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cinamati... . letak kacang
samer kuaci sudah original beb... . tinggal nakcampak kerander je kat
tengah-tengah. Macam-macam design macam macam pattern.
Kos : RM1000


7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja


Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan?Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.
Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)


8. Kereta

Unless
korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter.(*naik
basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer...
Merc ke?... Jag ke?. kira ygbesau punyer kereter lah. Janganlah plak
badan korang besau abih sewaKancil... ... sampai besok pun takleh masok!
Kos : RM300


9. DJ/Karaoke

Kalau
majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owangakan
engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak ygamek band industan, brass
band. At least 6 mths mesti nak kener book.
Kos :RM850 (dengan dinner sekali)


10. Berkat

Kira
door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarangdah
maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun,buku,
cokelat, agar-agar, mangkok, gelas,surah Yasin, etc etc.
Kos : RM3000++


11. Miscellaneous

Perkara
perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecikginilah yg
selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender-bender seperti Bunga Pahar,
Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewakolong blok, Tuala rewang,
pisau rewang,barang-barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet,
bill, lauk pauk preand post majlis, plastik buat bungkusan, kad
jemputan... ...
Kos : RM2500++


JUMLAH KESELURUHAN
RM17,110

Tidak termasuk hantaran lagi. SELAMAT PENGANTIN BARU




[~ post by kancantirana36 ~]
Back to top Go down
View user profile
 
Panduan bajet untuk kahwin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
KualaLumpur10 :: .::INFORMASI::. :: .::SUDUT PETUA KL10::.-
Jump to:  
KL10 partner

DescriptionDescription

Advertise here
Description

DescriptionDescription

Description